VUGD un policijas iecirkņa apmeklējums Skrundā

        Projektu nedēļas ietvaros 4.- 8.klašu skolēni 28.maijā devās uz Latvijā modernāko Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta iecirkni Skrundā, kurš tika atklāts 2018.gada 26.janvārī.  Posteņa darbinieki pastāstīja par ugunsdzēsēju un glābēju ikdienas darbu, iespējām iegūt profesiju.

      Tie, kuri vēlējās, varēja izmēģināt, kā tad ir – skriet ar visu nepieciešamo aprīkojumu, kas sver apmēram 20 kg. Ar lielu interesi skolēni apskatīja jauno ugunsdzēsēju auto, darba un atpūtas telpas. Pēc tam devāmies uz tikšanos ar Skrundas policijas iecirkņa darbiniekiem, kuri pastāstīja par dažāda veida atbildību, sodiem, demonstrēja policijas darbā izmantotos līdzekļus.

                                              Ārpusklases darba organizatore Inita Ozola

                                                                                              29.05.2019.

ZAĻĀS JOSTAS VIDES SVĒTKI „TĪRAI LATVIJAI”

             24.maijā uz pasākumu Tērvetē devās gandrīz 40 skolēni, kuri čakli piedalījās makulatūras un izlietoto bateriju vākšanas konkursā. Skolēniem bija iespēja darboties vairāk kā 80 izzinošās un radošās darbnīcās, apskatīt tehniku, kura tiek izmantota dažādiem darbiem mežā, uzzināt par meža iemītniekiem, par to, kā audzēt stādus, kā praktiski saimniekot utml.

         Koncertā uzstājās bērnu un jauniešu vidū populāri izpildītāji. Skolēni varēja kāpt uz skatuves un piedalīties konkursos. Tam vajadzīga drosme. Prieks par  Amandu no 7.klases, kura piedalījās anekdošu stāstīšanas konkursā. Skolēni priecājās par iespēju  satikt savus elkus no YouTube kanāla  - Ievu un Emīlu. 

             Par dalību makulatūras nodošanā saņēmām 8 pakas biroja papīru.

                                         Ārpusklases darba organizatore Inita Ozola

                                                                                                29.05.2019.

Bērnu un jauniešu vokālistu konkurss „Jautrās notiņas”

     26.maijā Aizputē notika ikgadējais konkurss „Jautrās notiņas”. Konkursantu sniegumu vērtēja žūrija – Valdis Skujiņš (grupas „Credo” dibinātājs), Ikars Runģis (Aizputes mūzikas skolas sitaminstrumentu spēles skolotājs un grupas „Pērkons” bundzinieks) un vokālā pedagoģe Sintija Pīrāga no Liepājas. Konkurss bija ļoti garš (no plkst. 13.00 līdz 19.00), un dalībniecēm bija nepieciešama milzīga izturība. No mūsu skolas konkursā piedalījās Emīlija Vecvagare (5 g.), Marta Kalveniece (6 g.), Keita Kalveniece (2.kl.), Laura Rosvalde (3.kl.) un Enija Valdmane (4.kl.). Visas meitenes startēja solistu grupā. Šoreiz godalgotas vietas iegūt neizdevās, jo konkurence bija milzīga. Tomēr tas, ko redzējām un dzirdējām, – to atņemt nevar neviens! Konkursā piedalījās dziedātāji no 2 līdz 16 gadu vecumam no Krotes, Aizputes, Skrundas, Saldus, Kuldīgas, Kazdangas un vēl .... Bez solistiem bija arī vokālo ansambļu un popgrupu konkurss. Pirmo reizi sevi pieteica duets „Laura un Enija”. Liels bija prieks un gandarījums par žūrijas augsto novērtējumu – iegūto 1.pakāpes diplomu. Un vēl lielāks prieks par to, ka pēc konkursa cilvēki teica laba vēlējumus un paldies par skanīgo dziedāšanu! 

     Šis gads dziesmās aizvadīts! Paldies vecākiem par sadarbību un atbalstu savu bērnu  talantu izkopšanā!

                                                            Mūzikas skolotāja Inita Ozola

                                                                                                      29.05.2019.

Skrundas novada svētku atklāšana

              9.maijā Vendija Jakšta (1.kl.) un Laura Rosvalde (3.kl.) piedalījās Skrundas svētku atklāšanas pasākumos. Tos šogad atklāja mazo vokālistu konkursa “Skrundas balss” laureāti. Raņķi, Jaunmuiža, Nīkrāce, Rudbārži, Skrunda – tāds bija uzstāšanās grafiks. Skrundā pie kultūras nama kopā ar Skrundas novada domes priekšsēdētāju Loretu Robežnieci visi dziedātāji pacēla Skrundas novada karogu. Kā atzīst meitenes: “Tas bija diezgan grūti, ik pa stundai atkal dziedāt. Tomēr ir iegūta ļoti liela pieredze un prieks par iespēju.” 

         Paldies vecākiem – Jurgitai Jakštai un Andrim Rosvaldam par atbalstu un līdzi jušanu.

                                                                      Mūzikas skolotāja Inita Ozola

                                                                                              13.05.2019.

Matemātikas sacensības “Ķengurs”

            Šogad jau ceturto reizi piedalījāmies starptautiskās matemātikas sacensībās-konkursā “Ķengurs”. Šī konkursa pirmsākumi ir meklējami pagājušā gadsimta 80-tajos Austrālijā. No 2006.gada konkursā ir iesaistījusies Latvija. Šogad konkursā piedalījās ap 24 tūkstoši skolēni no 250 Latvijas skolām. Konkursā apbalvo katrā klašu grupā un skolā labāko. Mūsu skolā visaugstāko vietu ieguva 8.kl. skolēns Mariss Kadaģis

                                                                                                   Sk.Dz.Šterna

                                                                                                 13.05.2019.

Priekules novada skolu POPiela

          26.aprīlī Priekules kultūras namā norisinājās Priekules novada skolu POPiela. Pavisam pasākumā piedalījās 14 grupas. Mūsu skolu pārstāvēja grupa „Dzeguzīte” (Reinis Vecvagars, Rēzija Jansone, Elīna Marija Lācīte, Eva Vecvagare, Enija Valdmane), „Spice Girls” (Kendija Kņūtiņa, Viktorija Nina Jansone, Kate Agate Lācīte, Ieva Megija Svīķe), Marija Naumova (Daniela Amanda Kņūta) un „Latgales Dāmu Pops” (skolotājas Inita Ozola, Baiba Rosvalde, Gunita Lācīte). Dalībnieku uzstāšanos vērtēja žūrija. Pasākums bija ļoti spraigs un dinamisks, tas deva pieredzi un pozitīvas emocijas gan dalībniekiem, gan skatītājiem.

                                                                            Mūzikas skolotāja Inita Ozola

                                                                                              6.05.2019.

Konkurss

          Trešdien, 24.aprīlī, Enija Valdmane, Līva Vēkause, Marija Elīna Lācīte, Anda Rosvalde un Ksenija Kalvāne devās uz angļu valodas konkursu ‘’Learn by doing’’ Aizputē.                                        

      Mums gāja ļoti labi, ieguvām jaunas zināšanas angļu valodā. Iepazināmies ar Aizputes vidusskolu un noskatījāmies tās bērnu veidoto teātri angļu valodā.                                     

          Konkursā bija astoņas tēmas – krāsas, alfabēts, skola, cipari, apģērbs, ēdiens, mēbeles, mēneši un dienas. Mēs ar mūsu skolotāju Indru Zvirbuli bijām ļoti priecīgas par notikušo dienu. Krotes skolas skolēni ieguva Pateicību par piedalīšanos konkursā ‘’Learn by doing’’.                        Pasākumu rīkoja skolotāja Indra Zvirbule.

                                                               4. klases skolniece Enija Valdmane

                                                                                                     29.04.2019.

Rēķini galvā

                Jau trešo gadu 5.klases skolnieks Darens Miltenis piedalījās “Rēķini galvā” Latvijas finālā. Decembrī sākās neklātienes sacensības 3 etapos. Skolēni  ir sadalīti 4 grupās: 1.-3.klase, 4.-6.klase, 7.-12.klase meitenes un 7.-12.klase zēni. No katras grupas 14 labākos uzaicina uz sacensībām klātienē.  Katrā etapā piedalās ap 400 dalībniekiem.

                Fināla sacensībās tiešsaistē Darens rēķināja 50 minūtes 5 dažādās disciplīnās:  naturālu skaitļu saskaitīšana, atņemšana, reizināšana, dalīšana, ailīšu aizpildīšana. Kopvērtējumā Darens ieguva 11.vietu 4.-6.klašu grupā, pārspējot visus savus līdzšinējos rekordus.

                Prieks par tiem 5. Un 2.klases skolēniem, kas regulāri trenējas galvas rēķinos, lai nākošgad varētu pacīnīties par iekļūšanu Latvijas finālā.

 Skolotāja  Dz.Šterna

                                                                                             25.04.2019.

Matemātika+fizika 

                Ar šādu nosaukumu 10.aprīlī Aizputes vidusskolā notika komandu konkurss matemātikā un fizikā 8.,9.klasēm. Matemātikā risināja atjautības uzdevumus, bet fizikā bija jāsagatavo mājas darbs- eksperiments. Tas tika demonstrēts, pārējām komandām bija jānosaka fizikas tēma, pētāmā problēma un secinājumi. Eksperimenti bija interesanti un par dažādām tēmām. Skolēni paši atzina, ka šādi var labāk iemācīties.

                Konkursā piedalījās 10 komandas. Mūsu skolu pārstāvēja Mariss Kadaģis, Kristiāns Katlaps no 8.klases un Vanesa Bauže, Kārlis Lācītis no 9.klases.

Skolotāja  Dz.Šterna

                                                                                                           25.04.2019.

Skolēnu mācību uzņēmumi Liepājā

          13.aprīlī SMU “Paukšķi” un “Jautrie pirkstiņi-3” piedalījās pasākumā “Cits Bazārs”  Liepājā gadatirgus “No pūpoliem līdz olām”. Gadatirgū piedalījās vairāk kā 50 SMU no dažādiem Latvijas reģioniem. “Jautrie pirkstiņi-3” ieguva SWEDbankas simpātiju balvu.

Skolotāja  Dz.Šterna

                                                                                                  25.04.2019.

Vecvecāku pasākums

   Iepriekšējā gada 29. martā skolas zālē izskanēja skolēnu vecvecāku un Bunkas pagasta pensionāru apņemšanās:" Tiksimies atkal nākampavasar šai pašā vietā šai pašā laikā!"

   Nemanot paskrējis gads! Ir 18. aprīlis, un skolā pulcējas mūsu ciemiņi, lai ļautos bērnībai, pavasarim, kopā sanākšanas un prieka mirklim. Lai noticētu "Pelēkajā pasakā" teiktajam, ka pelēkā krāsa ir galvenā, lai citas krāsas varētu izcelties. Un tiešām, visas krāsas iekrāsojās skolēnu un skolotāju sagatavotajos priekšnesumos un dāvaniņās, Zigrīdas Dūdumas organizētajās aktivitātēs, savstarpējās sarunās un laba vēlējumos. Baudot kafiju un tēju, rasolu un plātsmaizes, izskanēja ikgadējā tikšanās ar mums zināmajiem atvadvārdiem:"Paldies par tikšanos!"

     Paldies par atbalstu, atsaucību skolēniem, skolotājiem, skolas darbiniekiem! Paldies Guntai Jonauskai, Zigrīdai Dūdumai un Ausmai Klakai!

                                   Skolotāja Sandra Tomase, atbildīgā par pasākumu.

                                                                                   25.04.2019.

„Mācos pats”

      27. martā un 3.aprīlī mūsu skolas skolēni ciemojās keramikas darbnīcā “Virzas”. Sadalīti grupās, skolēni varēja iepazīt keramikas un dizaina veidošanas procesu, uzzināja, cik svarīgi ir šajās profesijās izprast darba materiālu, kā un kur iegūst mālu, iepazina dažādas māla apstrādes tehnikas.

   Izglītojamie  varēja redzēt profesionālās ievirzes mākslas skolas pedagogu pieredzes pielietojumu mūsdienīga keramikas dizaina veidošanā, uzzināja, kā keramiķa profesiju sasaistīt ar modernām tehnoloģijām un padarīt to mūsu laikmetam atbilstošu. Skolēni vēroja piemērus ar CNC frēzes un grafisko 3d datorprogrammu inovatīvo pielietojumu, kā arī varēja iepazīties ar smilšu strūklas tehnoloģijas iespējām keramikā.

    Darbnīcas vadītāji pastāstīja savu karjeras stāstu, kur un kā apguvuši šīs profesijas, kādas zināšanas un prasmes ir nepieciešamas keramiķim un keramikas dizainerim.

    Bija jāpilda dažādi uzdevumi, piemēram, katram pašam jāsēžas un jāpamēģina darbs pie podnieka virpas. Izmēģinot māla virpošanas procesu, varēja iejusties senā podnieka lomā, strādāt ar ģipša formām. Bija arī vērīgākā klausītāja konkurss, kurā bija jāatbild uz uzdotajiem jautājumiem par redzēto un dzirdēto.

   Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

                                                                   Skolotāja Ilze Krugale

                                                                                               21.04.2019.

Leļļu teātris skolā

   Programmas ,,Latvijas Skolas soma” ietvaros 16. aprīlī 1.-5. klašu skolēni un skolotājas noskatījās Liepājas Leļļu teātra izrādi ,, Kad lelles atdzīvoties sāk.”

   Bērni atzina- tas bija aizraujošs ieskats Leļļu teātra pasaulē, kurā uzzināja...

                   Kas ir Leļļu teātris?

                   Vai priekšmeti spēj atdzīvoties?

                    Kas ir svarīgākais Leļļu teātrī?

                    Profesijas Leļļu teātrī?

     Paldies Liepājas Leļļu teātra kolektīvam!

                                                    Sandra Tomase, 4. klases audzinātāja

                                                                                              21.04.2019.

Skolas panākumi konkursā „Skrundas balss 2019”

      13. aprīlī norisinājās vokālistu konkurss „Skrundas balss 2019”. Mūsu skolu šajā konkursā pārstāvēja Emīlija Vecvagare, Elisa Jakšta, Marta Kalveniece, Vendija Jakšta, Alise Boldiša, Keita Kalveniece, Melānija Laima Krūmiņa, Jūlija Domenika Krūmiņa, Enija Valdmane un Laura Rosvalde. Konkursu vērtēja Madara Orola, Ralfs Grāveris un Agnese Čīča. Kopumā konkursā piedalījās 38 mazie dziedātāji trīs vecuma grupās no Skrundas, Krotes, Saldus u.c.

       Panākumus guva: Vendija Jakšta 2. vieta (7.–9.gadu vecuma grupā) un Laura Rosvalde Grand Prix (7.– 9. gadu vecuma grupā).

    Paldies visiem bērniem, kuri piedalījās, un paldies skolotājai Initai Ozolai par ieguldīto darbu bērnu sagatavošanā konkursam.

                                                             Vecāku padomes vārdā -  A.Rosvalds 

                                                                                                  15.04.2019.

Mācību ekskursija “Karjeras izvēle”

     Pirmdien, 18.martā, 7. un 8.klases skolēni un audzinātājas devās mācību ekskursijā uz Liepāju. Vispirms devāmies uz Liepājas teātri. Mēs uzzinājām par teātra vēsturi, profesijām, kuras nepieciešamas, un dzirdējām stāstu par Liepājas teātra Balto dāmu. Tad mēs devāmies un Liepājas Neredzīgo biedrību, kur mūs sagaidīja viens no tās biedriem. Mums rādīja, kā cilvēki dara dažādus rokdarbus, un izstāstīja, kā cilvēki ar redzes traucējumiem darbojas ar tehnoloģiju un lasa grāmatas. Mēs uzzinājām, ka ir izveidoti dažādi palīdzības līdzekļi grāmatu lasīšanai - audiogrāmatas un Braila raksts. Noslēgumā mums parādīja speciālus palīglīdzekļus -  svarus, krāsu noteicēju, šaha un dambretes galdiņus un kalkulatoru. Iepazinām Braila raksta veidošanas procesu un pārvietošanās palīglīdzekļus. Bija arī iespēja ar aizsietām acīm mēģināt staigāt ar balto spieķi, kā bija arī iespēja uzvilkt brilles, kas simulē dažādus redzes defektus. 

        Lai mēs nokļūtu uz “Hesburger”, izmantojām Liepājas dzimšanas dienas doto priekšrocību- braukšanu ar tramvaju bez maksas. Tad mēs paēdām un noslēgumā devāmies jautri pavadīt laiku Dzintara boulingā. Mēs ļoti labi pavadījām laiku, daudz redzējām un uzzinājām par dažādām profesijām.

                                                              8.klases skolniece Karlīna Samata

                                                                                                   2.04.2019.

Dienasgrāmatai savs dizains

     Nodibinājums “Zinātnes un inovāciju parks” aicināja skolēnus piedalīties radošajā konkursā “Dienasgrāmata”, kurā skolēnam jāuzzīmē dienasgrāmatas priekšējā vāka dizains. Darbus iesniedza – Gvido Jankevics, Darens Miltenis, Anda Rosvalde, Jūlija Domenika Krūmiņa, Ildze Druņģe, Viktorija Nina Jansone, Eva Vecvagare, Anita Figoriņa un Gatis Kadaģis. No iesniegtajiem darbiem skolā tika noteikts viens labākais darbs, kuru izmantos 2019./2020. māc. gada skolēnu dienasgrāmatu priekšējā vāka dizainam. Šoreiz – Gata Kadaģa darbs.

                                                                      Viz. mākslas sk. Sandra Tomase

       29.03.2019.

Uzņēmēju dienas Kurzemē 2019

       22. martā Liepājas Olimpiskajā centrā tika atklāta izstāde "Uzņēmēju dienas Kurzemē 2019", kuru rīkoja Latvijas Tirdzniecības un rūpnīcas kamera. Kopumā izstādē piedalījās aptuveni 180 Kurzemes reģiona uzņēmumi.

      Šajā izstādē ar savu veikumu piedalījās arī mūsu skolas skolēnu mācību uzņēmums „Jautrie pirkstiņi - 3”. Šoreiz uzņēmumu pārstāvēt tika uzticēts 4. klases meitenēm Ksenijai, Līvai, Jūlijai, Enijai, Evai un Amandai no 7. klases. Līdzi, kā vienmēr, juta mācību uzņēmuma konsultantes Sandra Tomase un Inita Ozola, klātienē atbalstīja karjeras konsultante skolotāja Ilze Krugale.

         Gatavojoties svētkiem, pircēji labprāt iegādājās zaķīšus un Lieldienu groziņus. Liels prieks par to, ka „Jautrajiem pirkstiņiem - 3” ir jau savi patstāvīgie pircēji, kuri gaida un iegādājas tieši mūsu darbiņus – apsveikumu kartiņas un dāvanu aploksnes.

      Piektdienā bijām vienīgais skolēnu mācību uzņēmums, tāpēc nevarējām salīdzināt sevi ar konkurentiem, tomēr tas netraucēja izbaudīt biznesa festivāla atmosfēru un gūt atkal jaunu pieredzi.

                                            Skolotāja, karjeras konsultante Ilze Krugale

                                                                                        26.03.2019.

Laura Rosvalde – „Kazdangas Cālis 2019”

      24. martā Aizputes novada Kazdangā norisinājās konkurss „Kazdangas Cālis 2019”. Konkursā piedalījās 36 dalībnieki no dažādiem novadiem divās vecuma grupās. No Krotes skolas piedalījās Jūlija Krūmiņa, Melānija Krūmiņa, Enija Valdmane un Laura Rosvalde.    

           Konkursu vērtēja Ikars Ruņģis – grupu „Pērkons” un „Menuets” bundzinieks, Ginta Jasinska – deju skolotāja no Kuldīgas, Ērika Tiļuga – Aizputes mūzikas skolotāja. Mazajā grupā „Cāļa” tituls aizceļoja uz Kuldīgu. Lielajā grupā uzvarēja Laura Rosvalde. Enija Valdmane ieguva 3. vietu. Jūlija Krūmiņa ieguva titulu „Mērķtiecīgākais cālis”, bet Melānija Krūmiņa – titulu „Krāšņākais cālis”.

           Paldies skolotājai Initai Ozolai par bērnu sagatavošanu konkursam.

                                                                              Vecāku pārstāvis A.Rosvalds

                                                                                                25.03.2019. 

CITS BAZĀRS pavasarī

         9.martā Rīgā tirdzniecības centrā Domina Shopping notika Vislatvijas pasākums CITS BAZĀRS pavasarī. Uz to pieteikušies bija 400 SMU no visas Latvijas, bet iespēju piedalīties ieguva 270 skolēnu mācību uzņēmumi. Apstiprināto uzņēmumu vidū bija arī SMU „Jautrie pirkstiņi - 3”, kuru pārstāvēja Daniela Amanda Kņūta (7.kl.), Enija Valdmane, Jūlija Domenika Krūmiņa, Līva Vēkause (4.kl.). Piedalīšanās šāda līmeņa pasākumā dod nenovērtējamu pieredzi. Liels prieks bija tikties ar mūsu pastāvīgajiem klientiem, kuri regulāri iegādājas mūsu produkciju, saņemt viņu novērtējumu par mūsu darbu. Pēc žūrijas vērtējuma tikām izvirzīti divām nominācijām- Inovatīva biznesa ideja un Labākais stends, tomēr iegūt tās neizdevās. Tas nozīmē, ka jāizvērtē, ko un kā vajadzētu pilnveidot savā darbībā, lai sasniegtu mērķi un iegūtu labākus rezultātus. Vairāk informācijas http://jal.lv/news/global/770

                    I.Ozola un S.Tomase, SMU „Jautrie pirkstiņi - 3”  konsultantes

                                                                                             15.03.2019.

„Cālēns 2019”

       7.martā Priekules kultūras namā notika mazo dziedātāju konkurss „Cālēns 2019”.  Šogad tas notika septīto reizi. Pavisam kopā bija pulcējušās 15 dziedošās „cālītes”, diemžēl šogad nepiedalījās neviens puisis. No mūsu pirmsskolas grupiņas otro gadu konkursā piedalījās Emīlija Vecvagare un Marta Kalveniece, bet pirmo gadu Elisa Jakšta. Pasākuma laikā bērni ar dziesmiņām sildīja oliņu, kura kļuva arvien lielāka, līdz izšķīlās cālēns. 

      Visi dalībnieki tika pie kāda titula. EMĪLIJA – DRAISKULĪGĀKAIS cālēns, MARTA  - MODĪGĀKAIS cālēns, ELISA – EMOCIONĀLĀKAIS cālēns. Liels bija prieks, kad tika nosaukts titula „CĀLĒNS 2019” ieguvējs! To godam izcīnīja ELISA JAKŠTA!  Mūsu novadā konkurss izskanējis, bet dziesmu prieks un darbs turpināsies, jo Emīlijai, Martai un Elisai, kā arī  Vendijai Jakštai (1.kl.), Keitai Kalveniecei, Melānijai Laimai Krūmiņai (2.kl.), Laurai Rosvaldei (3.kl.), Enijai Valdmanei un Jūlijai Domenikai Krūmiņai (4.kl.) ir padomā padziedāt arī dažos kaimiņu novadu konkursos!

        Paldies vecākiem par atbalstu, lai sagatavotu meitenes konkursam.

                                                                         Mūzikas skolotāja Inita Ozola

                                                                                          12.03.2019.

Konkurss "Profesionālis"

     7.martā Kuldīgā projekta "Esi līderis!" dalībnieces Vanesa Bauže, Evelīna Jankevica, Jūlija Kņūta piedalījās konkursā "Profesionālis" (pavisam piedalījās 23 komandas no Kurzemes reģiona). Šajā reizē visi konkursa uzdevumi bija saistīti ar Rīgas Brīvostu. Uzdevumi sarežģīti- par Rīgas Brīvostas darbības virzieniem, tās pārvaldes organizatorisko struktūru, kravu pārvadājumu veidiem, arī scenārija uzdevums, izlozējot kādu transportlīdzekli, veidot un prezentēt biznesa plānu, kādas kravas un kā ar to pārvadāt.

      Konkursa mērķis ir mudināt skolēnus mērķtiecīgai karjeras izvēlei, īpašu uzmanību pievēršot zināšanu praktiskai pielietošanai reālās dzīves situācijās, izmantojot loģisku spriestspēju, faktoru analīzi, lēmumu pieņemšanu un plānošanas prasmes domāt ilgtermiņā.   

                                           N.Norenberga, projekta "Esi līderis!" skolotāja

                                                                                               11.03.2019.

Nopelni pats

        8. februārī  Virgas pamatskolā notika  pasākums “ Nopelni pats ”, kuru vadīja pašizaugsmes treneris Mārtiņš Geida. Pasākumā pulcējās Krotes Kronvalda Ata  pamatskolas un Virgas pamatskolas 4. klašu skolēni.  

         Nodarbības laikā skolēni noskaidroja, kā  nopelnīt naudu mācoties  4. klasē, diskutēja par SMU – skolēnu mācību uzņēmumiem, uzņēmējdarbību un ideju ģenerēšanu. Pasākuma laikā skolēni aktīvi uzdeva dažādus jautājumus, ko šodien var pārdot un nopirkt.

             Pasākums tika rīkots projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

                                                                      Pedagogs- karjeras konsultants

                                                                                               Liene Sokolovska

                                                                                                       19.02.2019.

Cits Bazārs Kuldīgā

            8.februārī SMU “Paukšķi” un “Jautrie pirkstiņi -3” piedalījās SMU reģionālajā pasākumā Cits Bazārs Kuldīgā. Šajā pasākumā bija ap 40 SMU no Kurzemes un Rīgas. SMU produkcijas klāsts bija ļoti plašs – gan interjera dizaina priekšmeti, gan našķi, gan apģērbs.

SMU “Paukšķi” konsultante Dz.Šterna

            14.02.2019.              

TALANTU PARĀDE

          Sestdien, 9.februārī, skolēnu mācību uzņēmumi “”Jautrie pirkstiņi - 3” un “Paukšķi” prezentēja savu produkciju "TALANTU PARĀDĒ" Bunkas kultūras namā, kur ar savu talantu iepazīstināja dalībnieki no tuvākas un tālākas apkārtnes.

                                                                        Inita Ozola, SMU konsultante

                                                                                                     11.02.2019.

Lielais zinātnieks

         30. janvārī projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros rīkotajā pasākumā  “Lielais zinātnieks" 2.- 3. klašu skolēni iepazinās ar ķīmijas pielietojumu dažādās profesijās. Izglītojamie uzklausīja profesionāļa veiksmes stāstu par to, cik forši ir būt ķīmiķim.

       Nodarbības laikā bērni tuvāk iepazinās ar ķīmiķa profesiju un tās apgūšanas iespējām šodien. Uzzināja, kādām ir jābūt nepieciešamajām prasmēm un iemaņām, strādājot šajā profesijā. Pasākuma laikā skolēni iepazina  plašās ķīmiķa darba iespējas, kā arī iejutās  ķīmiķa lomā, veicot eksperimentus un novērojot ķīmiskās pārvērtības.    

                                                                       Pedagogs- karjeras konsultants 

                                                                                              Liene Sokolovska    

Vieglatlētikas sacensības

     25.janvārī Kuldīgas Vieglatlētikas manēžā notika Latvijas atlases sacensības vieglatlētikā. Ar labiem rezultātiem startēja Krotes Kronvalda Ata pamatskolas skolēni:

1.vieta- Raivijs Strēlis (lodes grūšana)

3.vieta- Sanijs Jakšts (lodes grūšana)

5.vieta- Ģirts Štēbelis (lodes grūšana)

          Viņi ieguva tiesības piedalīties finālsacensībās Rīgā 3.februārī.

                                                                     Sporta skolotājs Vaclovs Svažs

                                                                                                    28.01.2019.

""Es"- par sevi"

       11. janvārī  Kalētu Mūzikas un mākslas pamatskolā “ “Es”- par sevi” pasākumu vadīja pašizaugsmes treneris Mārtiņš Geida, kur pulcējās Kalētu Mūzikas un mākslas pamatskolas, Krotes Kronvalda Ata 8.klašu un Virgas pamatskolas 7.- 8. klašu skolēni.   Nodarbības laikā jaunieši diskutēja  par  modernās karjeras jēdzienu un tās saistību ar dzīves darbību. Izzināja pašizziņas nozīmi personības izaugsmē modernās karjeras jēdzienam un 21.gs darba tirgum. Iepazinās ar personības pilnveides veidiem un  radošās, kritiskās un abstraktās domāšanas attīstīšanu. Aktualizēja karjeras pamatjautājumu GRIBU – VARU – VAJAG atbilstoši vecumposmu attīstības īpatnībām.

         Pasākums tiks rīkots projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.

                                                                                               Liene Sokolovska,

                                                                         pedagogs- karjeras konsultants

                                                                                                 16.01.2019.

Sākumskolas skolēni Liepājā

             Šonedēļ 1. – 4. klašu skolēni devās uz Liepāju, lai projekta „Latvijas Skolas soma” ietvaros apmeklētu Liepājas teātra izrādi un nodarbību Liepājas muzejā.

           Liepājas teātrī skolēni noskatījās izrādi „Sniegbaltītes skola”. Starpbrīdī viņiem bija iespēja tikties ar izrādes varoņiem, saņemt attēlotā varoņa zīmējumu, un dažiem izdevās pat nobildēties ar kādu no tiem. Pa ceļam uz Liepājas muzeju skolēni apskatīja pilsētas svētku rotājumus Rožu laukumā un pie Liepājas Universitātes.

          Liepājas muzejā projekta ietvaros notika mācību nodarbība „Vāru, vāru putriņu”. Vispirms ar nodarbības vadītāju tika pārrunāti veselīga uztura pamatprincipi. Skolēniem nācās atcerēties apgūto par uztura piramīdu un Putras dienās apgūtās zināšanas par dažādiem graudaugiem. Visi varēja tuvumā apskatīt un pataustīt Latvijas populārākos graudaugus, aplūkot senos darba rīkus, ar kuriem tie tika senos laikos apstrādāti un kopīgi izvārīt 4 graudu putru, kuru paši nodarbības noslēgumā apēda gardu muti! Paldies skolas administrācijai par iespēju apmeklēt šos abus pasākumus.

                                                     Informāciju sagatavoja sākumskolas skolotāji

                                                                                                           13.12.2018.

CITS BAZĀRS Kuldīgā

       

         7. decembrī Kuldīgā notika reģionālais pasākums CITS BAZĀRS. Tajā piedalījās SMU “Jautrie pirkstiņi – 3” (pārstāvēja Enija Valdmane un Jūlija Domenika Krūmiņa) un SMU “Paukšķi” (pārstāvēja Kate Agnese Lācīte  un Ieva Megija Svīķe).

              Iegūtās nominācijas:

SMU “Jautrie pirkstiņi – 3” - “Labākais stends”

SMU “Paukšķi” - “Videi draudzīgs produkts” 

SMU konsultante Inita Ozola

10.12.2018.    

Sākumskolas skolēni cep ūdenskliņģerus

         28. novembrī sākumskolas skolēni devās uz Aizputes muzeju, kur projekta „Latvijas Skolas soma” ietvaros iepazinās ar ūdenskliņģeru cepšanas tehnoloģiju. Skolēni vēroja, kā tiek iejaukta mīkla, paši to mīcīja, veidoja mazus kliņģerīšus un tos peldināja vārošā ūdenī. Kamēr kliņģeri cepās krāsnī, saimniece mācīja skolēniem pīt aukliņas no 8 dažādu krāsu diedziņiem.

      Pasākuma noslēgumā skolēni dižojās ar pašu darinātām aukliņām un mielojās ar ūdenkliņģeriem, kurus atzina par diezgan garšīgiem. Paldies skolas administrācijai un projektam „Skolas soma”.

                                                                                     Rakstu sagatavoja S.Tomase

                                                                                                              3.12.2018.

Skolēni viesojas Kazdangā

          Mācību ekskursijas laikā sākumskolas skolēni viesojās Kazdangas pilī, kur šobrīd atrodas Kazdangas muzejs. Skolēni uzzināja gan pils vēsturi, gan varēja aplūkot dažādas senas lietas, priekšmetus un paviesoties dabas telpās, kurās bija redzami dažādu zvēru un putnu izbāzeņi. Paldies skolotājai Sandrai Tomasei par noorganizēto mācību ekskursiju.

                                                                       Informāciju sagatavoja B.Rosvalde

                                                                                                               3.12.2018.

Darbīgā sestdiena

            1.decembrī SMU “Jautrie pirkstiņi” un “Paukšķi” piedalījās reģionālajā pasākumā “Cits Bazārs” Liepājā “Saprast. Mācēt. Uzņemties! 2018” tirdzniecības namā “Kurzeme” un  gadatirgū “Ziemassvētkus gaidot” t/c “Ostmala”. Pasākumi notika Ziemassvētku noskaņās, piedalījās SMU gan no Liepājas un tuvākās apkārtnes, kā arī no Ventspils un Rīgas.

           Mūsu SMU ieguva gan personīgu pieredzi, gan žūrijas novērtējumu:

          SMU “Jautrie pirkstiņi” ( E.Valdmane, M.Buncis, K.Kalvāne, L.Vēkause) – simpātiju balvu,

         SMU “Paukšķi” ( Mariss Druņģis, G.Jankevics, K.Kņūtiņa, I.M.Svīķe)  – nomināciju “Videi draudzīgs produkts”.

                                                            SMU konsultantes S.Tomase un Dz.Šterna

                                                                                                               3.12.2018.

Kur rast enerģiju?  

            Kas ir vides inženieris? Ko dara enerģētiķis? Uz šiem jautājumiem atbildes rast varēja 5.,6.un 7.skolēni  28.novembrī projekta  “Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” nodarbībā, kuru vadīja STEM akadēmijas darbinieces. Skolēniem bija jāatpazīst dažādi enerģijas iegūšanas veidi, praktiski jāsaslēdz elektriskā ķēde un jāpārbauda, vai var baterijas vietā izmantot burkānus, ābolus. Grūtākais uzdevums bija konstruēt katram savu raķeti, pēc tam sacensties, kurš to uzšaus augstāk. Secinājums- kas strādāja precīzāk, ievēroja instrukcijas – tam raķete lidoja augstāk.

Fizikas sk. Dz.Šterna

3.12.2018.      

Starptautiskā reizrēķina tabulas diena  

            Par tradīciju kļūst Svinīgajā līnijā par godu Valsts svētkiem apbalvot starptautiskās reizrēķina dienas  uzvarētājus.  Šogad  ir 1.vieta kopvērtējumā un nominācijas “Par ļoti labiem rezultātiem”  (pēc kopvērtējumā iegūtā punktu skaita)  un  nominācija “Par labiem rezultātiem” (mutiskās atbildes 1 minūtes laikā).

  1.vieta ir 5.klases skolniekam D.Miltenim  267p.

Nominācijas “Par ļoti labiem rezultātiem”

Ildze Druņģe 5.kl.- 237p

Jana Pušinska 6.kl. – 236p

Kendija Kņūtiņa 5.kl. – 229p

Līga Drāzniece 6.kl. – 218p

Rēzija Jansone 3.kl. – 209p

Anita Figoriņa 6.kl. – 208p

Nominācijas “Par labiem rezultātiem”

Evelīna Jankevica 9.kl.

Jūlija Kņūta 9.kl.

Vanesa Bauže 9.kl.

Katrīna Grulle 7.kl.

            Paldies skolotājām N.Norenbergai, I.Ozolai, S.Tomasei, B.Rosvaldei par atbalstu pasākuma organizēšanā!

Matemātikas skolotājas G.Spiģere un Dz.Šterna

                 28.11.2018.          

Skolēnu diena Ādažu poligonā 

            8.novembrī  6 mūsu skolas puiši kopā ar citiem Priekules novada jauniešiem devās uz Ādažu militāro poligonu, kur aptuveni 2000 skolēnu un skolotāju no visiem Latvijas reģioniem apmeklēja Skolēnu dienu , lai iepazītos ar Nacionālo bruņoto spēku ikdienu un galvenajiem uzdevumiem.           Pasākuma laikā  bija iespēja apskatīt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes kaujas apakšvienību tehniku un ekipējumu, tikties ar karavīriem, vērot dažādus paraugdemonstrējumus un piedalīties militārās stafetēs. Tāpat skolēni tikās ar NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīriem, kas  demonstrēja militāro tehniku.                                                Savukārt bruņoto spēku rekrutētāji Skolēnu dienas dalībniekiem pastāstīja par dienesta iespējām un studijām Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Bruņoto spēku karavīri – virsnieki, instruktori un kareivji – savus tiešos amata pienākumus pilda vairāk nekā 30 funkcionālajās jomās un teju 170 specialitātēs.                                                                                           Skolēnu dienu Ādažos jau tradicionāli atbalstīja uzņēmums “Ādažu Čipsi”, kas skolēniem dāvināja savu produkciju, savukārt Zemessardzes 19. nodrošinājuma bataljons pasākuma apmeklētājus cienāja ar siltu tēju.

Dz.Šterna, 

Direktores vietniece izglītības jomā

                                                                                                     26.11.2018.

Karjeras brokastis

     14. novembrī Krotes Kronvada Ata pamatskolā notika KARJERAS BROKASTIS, kurā 1. - 9. klašu skolēni daudz un plaši runāja par dažādām profesijām. Skolēni pētīja, ko ietver sevī vārds KARJERA. Kopīgi secinājām, ka ikviena cilvēka dzīvē lielu lomu spēlē gribas spēks, ģimene, izglītība, hobijs, draugi u.c. 5.- 9. klases skolēni izspēlēja spēli “Darbs un profesija”, kurā bija iespēja iepazīt vairāku profesiju pārstāvju raksturīpašības. Savukārt 1.-4. klašu skolēni nodarbības laikā zīmēja savu sapņu profesiju. Visi zīmējumi tika izvietoti klasēs apskatei.

     Arī Tu sāc katru rītu ar brokastīm!

Liene Sokolovska,

Pedagogs- karjeras konsultants

                                                                                                   26.11.2018.

                                (Foto- sadaļā Projekti Karjeras izglītība Karjeras brokastis)


Latvijas Dabas muzejs ciemojas pie skolēniem

          Novembris iesākās ar Latvijas Dabas muzeja viesošanos mūsu skolā. Muzeja darbinieki mūsu skolēniem novadīja 3 nodarbības – „Putni”, „Sēnes” un „Ķērpji”. Skolēni ne tikai varēja pārbaudīt savas zināšanas par putniem, par indīgām vai ēdamām sēnēm, bet arī tuvumā apskatīt populārāko Latvijas putnu izbāzeņus, gulbju gredzenus, pētīt ķērpjus ar lupu un modelēt to mikroskopisko uzbūvi, pārbaudīt savas prasmes klausīties un noteikt sēņu dzīvesvietas.

          Skolēni atzina, ka nodarbības bija interesantas un izglītojošas. Paldies skolas administrācijai par muzeja uzaicināšanu un iespēju piedalīties šajās nodarbībās.

                                               Informāciju sniedza – skolotāja Baiba Rosvalde

     (Foto- sadaļā Projekti Latvijas Skolas soma Latvijas Dabas muzejs ciemojas pie skolēniem)


 Ceļā uz sevi

       Projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 “Karjeras atbalsts izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros 2. novembrī  tika organizēts pasākums “Ceļā uz sevi!”, kurā Krotes Kronvalda Ata pamatskolas 8. - 9. klašu izglītojamie tikās ar kultūras pasākumu organizatori Dinu Brenci. Pasākuma laikā tika nodrošināta  lekcija “Mani talanti un dotumi ”, kam sekoja praktiskā nodarbība skolēnu spēju un talantu atklāšanai.  Praktiskās nodarbības laikā jaunieši guva iemaņas, kā nebaidīties, strādājot auditorijas priekšā, kā arī apzināja savas spējas, sevi prezentējot. Skolēni iepazinās ar kultūras pasākumu organizatora  profesiju, darba vidi un ikdienu. Tikšanās laikā  Dina Brence iepazīstināja ar personisko pieredzi pasākumu organizēšanā un vadīšanā, savas karjeras veidošanā. Dalījās ar atziņām, kādas zināšanas, iemaņas un rakstura īpašības nepieciešamas šī darba veikšanai. 

Liene Sokolovska, 

Pedagogs- karjeras konsultants

                                         (Foto- sadaļā Projekti Karjeras izglītība Ceļā uz sevi)

10.oktobris – STARPTAUTISKĀ PUTRAS DIENA

   

      Jau vairākus gadus Latvijā par godu Starptautiskajai Putras dienai AS  „Rīgas Dzirnavnieks” un „Herkuless” kopā ar sadarbības partneriem – Veselības ministriju, Valsts izglītības un satura centru (VISC) un Slimības profilakses un kontroles centru (SPKC) – īstenoja projektu „Putras programma”, kas piedāvāja realizēt izglītojošas un interaktīvas aktivitātes skolā un sabiedrībā kopumā. To mērķis ir izglītot skolēnus un sabiedrību par graudaugu veselīgumu un putras ēšanas tradīcijām.

     Veiksmīgi reģistrējoties, Putras programmā bijām starp 100 pirmajām skolām Latvijā - saņēmām bukletus, diplomus un garšīgas dāvanas, kuras tika klasēm, kas veica dažādas aktivitātes.

     1.- 4., 5. un 7.kl. skolēni noskatījās izglītojošu prezentāciju par graudaugu audzēšanu Latvijā un to nozīmi uzturā.

      Piecgadnieki un sešgadnieki (sk. K.Pudža un I.Bīmane), 2. (sk.D.Strēle), 5. (sk.Dz.Šterna)  un 7. (sk.I.Ozola) klašu skolēni kopā ar audzinātājām degustēja dažāda veida putras un balsoja, kura tad  ir visgardākā. Bija padomāts par daudzveidīgām piedevām – ievārījumiem, rīvētu šokolādi, augļiem, kompotiem, sāļajām piedevām. Lielākā daļa atzina – jā, putra ir garšīga, veselīga un viegli pagatavojama.

                                         Direktores vietnieces audzināšanas darbā I.Ozola

                                                                                           14.11.2018.

Iekuriņi Rīgā

            12.oktobrī SMU “Paukšķi” dalībnieki Gvido Jankevics un Gatis Kadaģis Rīgā piedalījās 7. starptautiskajā izgudrojumu un inovāciju izstādē MINOX 2018. Tajā zēni prezentēja kopīgi veidoto inovāciju - iekuriņus.  Izstādē piedalījās 80 visdažādākā vecuma dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Zviedrijas, Šrilankas un Taivānas. Bērni ne tikai prezentēja savu darbu, bet arī iepazinās ar citu veikumu – matemātikas spēlēm, maģiskajiem klucīšiem, magnētiem u.c.

            Paldies Bunkas pagasta pārvaldniecei Patricijai Andersonei par iespēju nokļūt Rīgā!

Dz.Šterna, SMU “Paukšķi” konsultante

                                                                                            2.11.2018.

     Projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” Nr. 8.3.2.2/16/i/001 ietvaros 13.jūnijā un 22.oktobrī mūsu skolas 4.-9. klašu skolēni  devās mācību vizītē uz AHHAA centru Tartu Igaunijā. Mācību vizītes laikā skolēniem bija iespēja praktiski darboties tematiskajos AHHAA centra eksponātos: zibens burkā, lāzeru staru iekšējais starojums, Džeikoba kāpnes, pulsa oksimetrs, termokamera, AHHAA enerģijas aplis, līdzsvara ritenis, elektroierīču darbība, ūdens spēks un trajektorija, varēja pastaigāt šķībajā istabā, papētīt, kā darbojas iekšdedzes dzinējs un ātrumkārba, apskatīt medicīnas fakultātes medicīnas kolekciju (dzīvnieku un cilvēku iekšējie orgāni, embriji). Skolēniem ļoti patika izstāde  “Jūras briesmoņi”, kurā varēja apskatīt dinozaurus. Interesanta bija nodarbība “Visuma atklāšana” AHHAA centra planetārijā.

     Pēc AHHAA centra apmeklējuma gida pavadībā apskatījām Tartu vecpilsētu un Tartu Universitāti, kurā mācījās mūsu novadnieks Atis Kronvalds.

Dzidra.Šterna,     

Krotes Kronvalda Ata pamatskolas direktores vietniece izglītības jomā

 30.10.2018.      

Uzņēmējdarbības iedvesmas konference #UZDRĪKSTIES UZVARĒT!

     15.oktobrī mūsu skolas skolēni apmeklēja lielāko Latvijas skolēnu, jauniešu un skolotāju uzņēmējdarbības konferenci #UZDRĪKSTIES UZVARĒT, kura notika Ķīpsalas izstāžu hallē. Šī gada tēma „Biznesā kā sportā!”. Konferenci organizēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Junior Achievement Latvia (JA Latvia). Konferences mērķis – izglītot Latvijas jauniešus par uzņēmējdarbības vidi un daudzajām iespējām, ko tā dod. Apskatīt foto galeriju un vairāk par konferenci var izlasīt http://jal.lv/news/global/748

                                                                        Dir.vietn. audz. darbā I.Ozola

                                                                                            25.10.2018.

“Čomiņi”

     Programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 5.-9.klašu skolēni un skolotājas 10.oktobrī Durbes kultūras namā noskatījās Goda teātra izrādi  jauniešiem “Čomiņi” Leona Leščinska režijā. Izrāde ir par labākajiem draugiem Pāvelu un Oliveru, starp kuriem nav nekādu noslēpumu. Zēni apspriež visu un, protams, arī meitenes. Un tieši meitene Terēze ( Pāvela māsa) ir tā, kas nostājas starp viņiem un kļūst par pārbaudījumu abu draudzībai.

           Lomās- Edgars Ozoliņš un Rolands Beķeris.

          Izrāde nominēta 2017./2018. sezonas Spēlmaņu nakts balvai kategorijā “Gada izrāde pusaudžiem”.

        Skolēni izrādi noskatījās ar lielu aizrautību un atzina, ka tās saturs ir aktuāls arī viņiem, un turpmākajās  klases stundās izvērtās diskusijas.

Informāciju sagatavoja skolotāja Gita Spiģere

                                                                                                                                     13.10.2018.

Olimpiskā diena

           21. septembra rītā 1.–5. klases devās uz Priekuli, lai kopā ar pārējiem novada skolēniem piedalītos lielajā Latvijas vingrošanā. Visus novada skolēnus uzrunāja Priekules domes priekšsēdētāja V.Jablonska, kura novēlēja sportisku garastāvokli un prieku. Katrai skolai tika uzdāvināts arī sporta inventārs. Mēs saņēmām bumbas sporta nodarbībām. Skolēni kopīgi noskatījās, kā tiek pacelts karogs un divas reizes visi kopā novingroja šī gada programmu. Pēc kopīgās vingrošanas devāmies atpakaļ uz skolu, kur sporta diena turpinājās ar dažādām aktivitātēm. 5.-8.klašu skolēniem tika izveidotas jauktās komandas, kas savu sportisko garu un spējas varēja pārbaudīt dažādās stacijās. Tās vadīja 9.klases skolēni kopā ar sporta skolotāju V.Svažu. Pirmsskolas un 1.-4.klašu skolēni ar aizrautību darbojās jautrajās stafetēs. Visi skolēni par piedalīšanos Olimpiskajā dienā saņēma sertifikātus.

                                          B.Rosvalde un I.Ozola (3. un 7.kl. audzinātājas)

                                                                                                   2.10.2018.

Stādījumu atjaunošana Krotes parkā

       27.septembrī Krotes skolas skolēni, skolotāji, tehniskie darbinieki, pagasta pārvaldes darbinieki, biedrības “Bunkas mežābele” seniori un pagasta iedzīvotāji pulcējās Bunkas pagasta Krotes parkā. Tur tika realizēts Latvijas Pašvaldību savienības 2018. gada projekts „Pašvaldību labie darbi parkos Latvijas simtgadei”. Kopā tika iestādīti 30 jauni kociņi – 9 liepas, 8 ozoli, 3 ošlapu kļavas un 10 vilkābeles.

                                                                                          Dir.vietn.audz.d. I.Ozola

                                                                                                    2.10.2018.

Dzejas dienas 

      Septembrī visā Latvijā svin Dzejas dienas. Bunkas kultūras nams uzaicināja uz Dzejas dienām Guntaru Raču. Skolēni no Krotes Kronvala Ata pamatskolas arī tika uzaicināti uz Dzejas dienas pasākumu. Guntas Račs ir dzejnieks, bundzinieks un ierakstu kompānijas dibinātājs. Dzejnieks prezentēja savu jauno dzejas grāmatu ,,365". Sākumā man šķita, ka no šĪ pasākuma nekas interesants nevar sanākt, bet dzejnieks spēja dažāda vecuma klausītājus ieinteresēt.

       Grāmatas autors piedāvāja grāmatu iegadāties un pastāstīja, kā grāmata ir tapusi. Interesantākais bija tas, ka dzejnieks atļāva nosaukt savu dzimšanas dienas datumu, tad atrada grāmatā šīs dienas dzejoli un nolasīja. Man un pārējiem klausītājiem dzejnieka piedāvātā spēle ļoti iepatikās.

       Mūziķis G. Račs izpildīja vairākas savas dziesmas, man ļoti iepatikās pēdējā dziesma ,,Cāļus skaita rudenī'', šo dziesmu es jau zināju bērnudārzā. G. Račs pieminēja arī to, ka viņš ir sarakstījis vārdus populārai dziesmai "Ripoja akmens''.

Man un visiem pārējiem zālē sēdošiem bija iespēja paklausīties, apskatīties, novērtēt bundzinieka talantu. Pasākuma beigas bērni un pieaugušie izpildītajiem dāvināja daudz ziedu. Račs teica :,, Tik daudz ziedus mēs ilgi nebijām saņēmuši !'' Pasākums man ļoti patika. Pēc manām domām, G. Račs ir vienkāršs cilvēks, labs mūziķis un interesants dzejnieks. Iesaku visiem pārējiem apmeklēt Guntara Rača pasākumus.                                                                                                           V.Bīmane, 8.klases skolniece

                                                                                   5.10.2018.

Meža ekspedīcija

                11.septembrī  5.un 6.klase devās Meža ekspedīcijā uz Kalveni. Latvijas Valsts mežu darbinieki skolēniem bija sagatavojuši  10 stacijas, kurās pastāstīja un parādīja, kā tiek kopts mežs. Uzzinājām, kur izmanto koksni un celulozi, kā un no kādiem kokiem tiek vāktas sēklas.  Skolēniem bija  jaunaudzē jānovērtē , kurus kokus atstāt, kurus izcirst, jānosaka koka vecums. Matemātikas zināšanas bija nepieciešamas skaitot un aprēķinot, cik jauno kociņu aug 1ha un nosakot koka augstumu. Uzzinājām, kāpēc  nevar iezāģēt speciālajās zāģeru biksēs un kāpēc  vienmēr jābūt aizsargbrillēm.

                Ekspedīcijas beigās, lai tiktu no meža ārā, bija jābūvē tilts pāri grāvim bez stiprinājumiem. Tas arī izdevās, un visi pār šo tiltiņu veiksmīgi pārgāja.

                Paldies LVM darbiniekiem par izglītojošo un interesanto nodarbību mežā!

                5.klases audzinātāja Dz.Šterna

6.klases audzinātāja D.Strēle

Iekuriņi Jelgavā

                8.septembrī Jelgavā Pasta salā notika izgudrojumu un inovāciju izstāde Minox 2018. Tajā G.Kadaģis (6.kl.), M.Druņģis(8.kl.) un G.Jankevics(5.kl.) prezentēja SMU “Skalu puikas” inovāciju – iekuriņus no olu pakām. Zēni stāstīja un rādīja pārliecinoši  - ieguva Sudraba diplomu starp 53 izgudrojumiem un inovācijām. Žūrija bija izstādes Minox 2018 un Metāla svētku apmeklētāji.

                Paldies  Bunkas pagasta pārvaldniecei P.Andersonei par transportu!

SMU konsultante Dz.Šterna