Izgaršo Latviju!

   LLKC Kurzemes novada vadītāja Linda Dūdiņa-Hoiere Krotes mazpulcēnus uzaicināja piedalīties pasākumā “Nogaršo Latviju Kurzemē”-Jūrkalnē, Ugunsplāvā.
  2.jūlijā mazpulcēni-Enija, Emīlija, Līva, Rimands, Anda un topošie mazpulcēni Emīlija un Elza devāmies uz Jūrkalni. Jūrkalnē norisinājās pasākums “Nogaršo Latviju Kurzemē”, kurā arī mēs guvām pieredzi uzņēmējdarbībā, pirkām un garšojām dažādus našķus, uzklausījām uzņēmēju stāstus. Tur mums tika dota nebijusi iespēja pavāra Ž.R.Behmaņa vadībā mācīties gatavot zemeņu tartes. Iepazināmies ar sauso saldējumu. Tā mums bija jauna pieredze.

                                                                                Mazpulka dalībniece Līva


Iespējamās misijas konkursā noskaidrotas 12 skolas, kas saņems AS "Latvenergo" finansējumu fizikas kabinetu aprīkojumam- arī Krotes Kronvalda Ata pamatskola

Lasi šeit!



6. klases komanda iegūst 5. vietu!

        30. jūnijā noslēdzās konkursa „Šodien laukos” 1.posms, kas ilga no marta līdz maijam. Kopumā konkursam pieteicās 59 Latvijas skolu komandas. Šajā konkursā piedalījās mūsu skolas 6. klases komanda „Krotes pētnieki”. Katru mēnesi komandai bija jāveic viens liels uzdevums ar vairākiem apakšuzdevumiem. Pavisam kopā 3 uzdevumi.

       Martā bija jādiedzē garšaugi, jāpēta putni, jāievāc par tiem informācija un jāgatavo putnu barotavas. Aprīlī – jāpagatavo zivju ēsmas, zivju ēdieni, jānointervē makšķernieki, jāizpēta makšķernieku nosauktās populārākās zivis, un tas viss jāapkopo prezentācijā. Maijā tēma bija veltīta mežam un tūrisma takas izveidei tajā, iekļaujot 5 dabas objektus, veicot fiziskas aktivitātes, meklējot kukaiņus un augus, un aprakstus par tiem. Papildus pamatuzdevumiem, ik pa laikam bija izsludināti arī papilduzdevumi, par kuriem arī varēja saņemt papildus punktus.

      Komandas tika vērtētas par katru uzdevumu atsevišķi. Pēc 1. uzdevuma „Krotes pētnieki” dalīja 26.-30.vietu. 2. un 3. uzdevumā komanda ieguva 3. vietu. 30. jūnija noslēguma pasākumā Slampē tika noskaidroti uzvarētāji par visu posmu kopumā, un mūsu skolas komanda ierindojās 5. vietā, no ceturtās vietas atpaliekot par 0,5 punktiem.

          Noslēguma pasākumā komandu pārstāvēja Laura Rosvalde un Rēzija Jansone, prezentējot savu komandu, piedaloties dažādās aktivitātēs un noskatoties zinātnisku šovu.

       Milzīgs paldies komandai par izturību un augsto sasniegumu, kā arī pateicība skolēnu vecākiem, kuri aktīvi atbalstīja un palīdzēja veikt atsevišķus darbus!

                                  Rakstu sagatavoja komandas skolotāja Baiba Rosvalde

Izlaidums 2022



Ziedu podi skolas pagalmā

    


2019. gada 18. martā notika ikgadējais mūsu skolas skolēnu vecvecāku un Bunkas pagasta pensionāru pasākums. Pasākuma laikā dalībnieki bija vienojušies par dāvinājumu skolas kolektīvam pateicībā par ilgstošo un sirsnīgo uzņemšanu ik pavasari.    

  Dāvinājums pārtapis skaistos ziedu podos skolas pagalmā- kā atgādinājums par skaisti kopā pavadītajiem svētkiem, kā cerība- nākošajā pavasarī tikties klātienē svētku pasākumā.

                                                     Sandra Tomase, atbildīgā par pasākumu


Mana vārdnīciņa

    Noslēdzies izglītības organizācijas JALatvia sadarbībā ar Latvijas Banku organizētais finanšu pratības konkurss 1.- 4. klašu skolēniem „Mana vārdnīciņa 2022.”, kurā Lauris Barkus ar ģimeni ieguva 2. vietu Latvijā.

   Laureātu apbalvošanas pasākums notika 3. jūnijā Latvijas Bankā Rīgā. Skolotājiem un vecākiem bija noorganizēta ekskursija zināšanu centrā „Naudas pasaule” un diskusija ar centra speciālistiem. Skolēniem- radoša nodarbība „Mans naudas maks.”

   Apbalvošanas ceremonija notika greznajā Zelta zālē. Nelielu koncertu laureātiem, skolotājiem un vecākiem sniedza dziedātājs Aivo Oskis.

  Pasākums noslēdzās ar neformālām sarunām, cienastu un fotogrāfēšanos.

    Paldies skolas vadībai par atbalstu!

                                                                                    Skolotāja Sandra Tomase

            2. jūnijā 1. – 4. klašu skolēni devās  1 dienas mācību ekskursijā. Vispirms visi apmeklēja Apriķos Rūķu muzeju, kurā bez rūķīšiem bija iespēja satikt arī lāci, apskatīt muzeju, vecās skolas lietas, gleznu izstādi, pasaku istabu, kā arī kopā padziedāt un uzdejot.

            Tālāk ceļš veda uz Aizputes LaLU radošo darbnīcu, kur skolēni varēja aktīvi darboties dažādos uzdevumos. Kazdangas pilī skolēni apmeklēja gan Meža muzeju, gan apskatīja atsevišķas pils telpas un bijušās Kazdangas tehnikuma telpas. Ekskursija noslēdzās  lauku sētā “Zemturi”, kurā bija iespēja pabarot alpakas, kaziņas, aitiņas, trušus, murkšķus un citus mazus, mīļus dzīvnieciņus. Diena noslēdzās ar dabas takas apmeklējumu, kurā bija jāatbild pareizi uz vairākiem jautājumiem.

            Bērni par pirmo ekskursiju kopš pandēmijas laikiem bija ļoti apmierināti. Kā arī priecājās, ka solītais lietus tomēr neuzlija un varēja izpildīt visus uzdevumus.

                                                                 2.klases audzinātāja Baiba Rosvalde

       19. maijā mūsu skolas 1.-5. klašu skolēni viesojās Liepājas Leļļu teātrī un aktīvi piedalījās izrādē „Lote dodas ekspedīcijā”. Skolēniem bija iespēja iepazīt suņu meiteni Loti un viņas draugus. Izrādes galvenie varoņi savā ekspedīcijā iesaistīja visus skatītājus gan ar dziesmām, gan fiziskām aktivitātēm un pat cepuru locīšanu no avīzēm. Ekspedīcijas beigās skolēniem bija iespēja kārtīgi izdejoties dziesmas „Ballējam, neguļam” pavadījumā.

   Izrāde notika projekta „Skolas soma” ietvaros. Paldies skolas administrācijai par iespēju ielūkoties un piedalīties izrādē.

                                                                   B.Rosvalde, 2.klases audzinātāja

       Arī šogad Junior Achievement Latvia (JALatvia) sadarbībā ar Latvijas Banku aicināja 1. – 4. klašu skolēnus un viņu vecākus piedalīties finanšu pratības konkursā “Mana vārdnīciņa.”   Darba gaitā skolēnam, vecākiem un vecvecākiem jāveido vārdnīca, kurā ( saviem vārdiem) skaidro ekonomiskos jēdzienus no savas praktiskās pieredzes.                

           Konkursa darbā vērtēta tiek gan skaidrotā termina pareizība un patstāvīgums ( individuālais bērna viedoklis), gan papildus sniegtie piemēri vai paskaidrojoši zīmējumi.                

        Konkursā piedalījās Lauris Barkus (3. klase) un Annija Barkus (4. klase) kopā ar ģimeni, izstrādājot un iesūtot vārdnīciņas konkursam.                              

          Šogad konkursam tika iesniegti 342 darbi, kurus vērtēja Latvijas Bankas speciālistu žūrijas komisija. 3.-4. klašu grupā laureātu sarakstā sešu dalībnieku vidū- Lauris Barkus! Uz apbalvošanas ceremoniju Rīgā dosimies 3. jūnijā.                                               

          Paldies Laurim, Annijai, viņu vecākiem un vecvecākiem par ieguldīto darbu savu finanšu pratības zināšanu pilnveidošanā, piedaloties JALatvia konkursā!

                                     SMU “Jautrie pirkstiņi” konsultante Sandra Tomase

Kronvaldu Atim- 185

    15.aprīlī mūsu novadniekam, valodniekam, pedagogam, publicistam  Atim Kronvaldam 185.jubileja. Šajā mēnesī bibliotēku apmeklēja skolēni un uzklausīja stāstījumu par A.Kronvaldu.

      25.aprīlī 3. un 7.klase devās uz A.Kronvalda dzimto māju vietu – ‘’Lejas Miķiem’’. ‘’Lejas Miķu’’ dārzā apskatījām piemiņas plāksni, kura vēsta, ka šeit dzimis A.Kronvalds, apskatījām bērzu birzi ar ozolu centrā, kuru 2004.gadā stādīja Krotes un Durbes skolu skolēni, jo abas skolas nes Ata Kronvalda vārdu, kā arī A.Kronvalda mazmazdēls Andris Gaters. Koki nu jau krietni paaugušies. Atceļā apmeklējām arī kādreizējās Vidusmuižas vietu, kurā arī A.Kronvalds dzīvojis ar vecākiem, kā arī skolas vietu parkā, kura arī savulaik bija nodēvēta Ata Kronvalda vārdā. Pa laikam apskatījām senās fotogrāfijas un salīdzinājām, kā kādreiz izskatījušās šīs ēkas.

                                                                            Bibliotekāre Lita Vēkause

Kā vajag lokus izaudzēt?

    Mācību procesa ietvaros skolas 5-6 gadīgie bērni piedalās sīpola piedzīvojumā, noskaidrojot, kā izaudzēt lokus!

     Pirmsskolēniem bija iespēja pašiem stādīt sīpolus un par tiem rūpēties, cītīgi gaidot, kad tie izaugs. Loku audzēšana norisinājās no 23. marta līdz 20. aprīlim. Šajā laikā skolēni vēroja, kas notiek ar sīpoliem, un tos regulāri laistīja. 30. martā pamanām pirmās saknītes un 1. aprīlī jau parādās arī pirmais asniņš. Pēc nedēļas mācāmies izmantot lineālu un noskaidrojam, ka garākais loks ir 9 cm garš, mērīšanu atkārtojam vēl pēc nedēļas, kad loku vidējais garums jau sasniedzis 30 cm. Loku audzēšanu noslēdzam ar loku degustāciju.

                                                               Egita Ķeķe, pirmsskolas skolotāja


5-6 gadnieku Lieldienas

Nāc nākdama, Liela diena,

Visi bērni tevis gaida,

Visi bērni tevis gaida,

Aiz vārtiem sasēduši.

      Skolas piecgadīgajiem un sešgadīgajiem bērniem 13. un 14. aprīlī mācību process noritēja Lieldienu tematikā. Lai varētu krāšņi pavadīt svētkus, pirmsskolēni mācījās krāsot olas, izmantojot dažādus augus, graudaugus un sīpolu mizas. Svinot Lieldienas, rīts sākās ar olu ripināšanu, noskaidrojot, kurš var aizripināt to vistālāk. Diena turpinājās piecgadnieku un sešgadnieku grupiņas telpās, kur noritēja Lieldienu olu kaujas, olu ēšana ar sāli un kopīga maltītes ieturēšana pie svētku galda.

                                                                   Egita Ķeķe, pirmsskolas skolotāja

       Smieklu diena Krotes skolā šogad, patiesi, bija smieklīga.  Mēs sapratām, ka labdabīgi uzjautrināties var gan sapucējoties, gan sadancojoties, gan vienkārši labi jūtoties. Smieklu dienas rozīnīte bija Amanda Kņūta, ar kuras palīdzību mēs centāmies saprast, kas ir anekdote -  varbūt sapratām, bet vēl jāpadomā līdz nākošajai Smieklu dienai.       Amandai Smieklu diena turpinājās stāstnieku konkursā „Anekdošu virpulis,” kur viņa ieguva Īpaši Ekselentā smīdinātāja titulu un VISC 1. pakāpes diplomu. Gods gan Amandai, gan Krotes skolai!

                                                               Folkloras kopas vadītāja Līga Strēle

Skatuves runas video konkurss

    Pēc dažu gadu pārtraukuma mūsu skola piedalījās Skatuves runas video konkursā. To organizēja Dienvidkurzemes novads.

     Piedalījās Alise Budrecka- 1. klase, Adriāna Kosteļeba -3.klase, Viktorija Jansone -8.klase.

   Labi gatavojušās bija visas meitenes, bet vislabāko novērtējumu- Augstāko pakāpi- 45 punktus saņēma Adriāna Kosteļeba. Viņas video ceļo uz Rīgu.

    Mūsmājās meiteņu sniegumu varēs skatīt Ģimenes dienas koncertā. Paldies, meitenes , par darbu un skolas vārda spodrināšanu novadā.

                                                                 Folkloras kopas vadītāja Līga Strēle

E.Ģinguļa  Liepājas Universitātes matemātikas un fizikas olimpiāde

    Februāra beigās attālināti notika LiepU matemātikas un fizikas olimpiāde 8.-9.klasei. Abām olimpiādēm norises kārtība ir līdzīga. Komandā piedalās divi 8.klases skolēni un divi no 9.klases. Pirmā daļa notiek individuāli, otrā – komandu sacensības. Par nepareizi iesniegtām atbildēm vai neizpildītiem uzdevumiem punkti tiek atņemti. Olimpiādē piedalās gan Liepājas, gan Dienvidkurzemes novada skolu komandas.

       Priecājamies par labu  matemātikas komandas sniegumu – K.Kņūtiņa, D.Miltenis (8.kl.), J.Pušinska, G.Kadaģis (9.kl.)  – kopvērtējumā 5.vieta ( matemātikas skolotājas G.Spiģere un B.Rosvalde).

    Labi rezultāti arī fizikas olimpiādē – K.Kņūtiņai ( 8.kl.) individuāli 2.vieta, G.Kadaģim (9.kl.) 3.vieta. Komandu vērtējumā – K.Kņūtiņa, G.Jankevics (8.kl.), G.Kadaģis, I.Šulcs (9.kl.) – 3.vieta.

Fizikas skolotāja Dz.Šterna


Ļoti gaidīts pasākums

     Kad ilgu laiku bija jāievēro dažādi ierobežojumi, kad ilgu laiku nav bijuši kopābūšanas pasākumi, tad ļoti, ļoti gribas ko interesantu un skaistu piedzīvot. Tāda iespēja tika sarūpēta 5.klases skolēniem, viņu klases audzinātājai un latviešu valodas un literatūras skolotājai. 10. marta pēcpusdienā devāmies uz Liepājas teātri skatīties izrādi "Polianna".

     Pārrunājot redzēto, skolēnu viedokļi bija dažādi. Vieni vairāk jutuši līdzi izrādes personāžiem, otriem interesē aizskatuves dzīve- kā tā varēja, kā aktieriem izdodas ātri nokļūt īstajā vietā, vai viss notiekošais bija iestudēts vai improvizācija. Kaut gan vienojāmies, ka visi aktiera amata noslēpumi nemaz nav jāzina, teātrī vēl noteikti ir ko redzēt- no otras puses.

      Mīļš, labsirdīgs, devīgs, liels, laipns, jauks, milzīgs, mīļprātīgs, priecīgs, aizraujošs, jautrs, lielisks, sirsnīgs PALDIES Elzas Kugelānes mammai par sarūpētajām izrādes biļetēm!

                               N.Norenberga, latviešu valodas un literatūras skolotāja

2. klase Krāsainajā nedēļā

               Mūsu skolā no 14. līdz 18. februārim skolēnu līdzpārvalde organizēja Krāsaino nedēļu – katru dienu bija jāģērbjas noteiktā krāsā.

               Arī  2.klases skolēni cītīgi ievēroja noteiktās krāsas un ģērbās atbilstoši tām. Dažās dienās pat sameklēja atbilstošas krāsas priekšmetus vai fotografēšanās fonu.

               Priecājamies, ka šajā Covid laikā palēnām tiek organizēti nelieli pasākumi, kas ikdienu padara savādāku un priecīgāku.

                                                                2. klases audzinātāja Baiba Rosvalde


Sniegmātes maisam vīle ira, Sniega pārsliņas bira, bira...  

    Viens no iemīļotākajiem bērnu ziemas priekiem ir vizināšanās ar ragaviņām un šļūcamdēļiem. Sevišķi aizraujoši ir nobraucieni no kalna, kad vējš gar ausīm svilpo un izdodas klases biedrus uzvarēt “tālslīdē.” Kalnā augšā- lejā, kalnā augšā-lejā....                                                                        Sniega klajumā tiek zīmēti sniega eņģeļi un celti sniegavīri- lieli un mazi, notiek pikošanās!                                                                                               Tiek gatavota tēja, smērētas medusmaizes.                                                        Jauki, veselīgi un pilnvērtīgi pavadīts laiks!

                                                               Sandra Tomase, 3.klases audzinātāja

                                                                                                24.01.2022.

CSDD konkurss “Gribu būt mobils”

     

    Šajā mācību gadā 8.klase piedalās CSDD rīkotajā projektā “Gribu būt mobils”, tā mērķis ir veicināt 6.-8.klašu skolēnos izpratni un rosināt viņus augt par atbildīgām personībām, kas spēj identificēt apdraudējumus un riskus dažādās dzīves situācijās, tai skaitā ceļu satiksmē, mudināt izprast savus pienākumus, identificēt drošas rīcības soļus, precīzi formulēt un kritiski analizēt kompleksas problēmas, kas saistītas ar drošību.

       Katru mēnesi skolēniem ir jāapgūst viena tēma par ceļa satiksmes noteikumiem velosipēdistiem un mopēdu vadītājiem. Tēmas noslēgumā ir tests, ko katrs skolēns pilda individuāli tiešsaistē. Visa mācību gada laikā skolēniem jāapgūst 6 tēmas. No katra reģiona 20 labākie skolēni pavasarī tiksies finālā. Katras tēmas noslēgumā 30 labākie skolēni valstī tiek apbalvoti ar nelielām piemiņas balvām.

       “2.tēmas uzvarētājs “ ar šādu uzrakstu CSDD pildspalvu saņēma Ildze Druņģe. Apsveicam!

8.klases audzinātāja Dz.Šterna

                                                                                                     17.01.2022.
Konkurss Bebr(a)s rezultāti

        Loģiskās domāšanas konkursā Bebr(a)s šogad piedalījās gandrīz visi 5.-9.klases skolēni. Konkursa jautājumi prasa pacietību, lai izlasītu un izdomātu. Apsveicam mūsu labākos:

5.-6.klašu grupā Laura Rosvalde

7.-8.klašu grupā Enija Valdmane

9.klašu grupā Jana Pušinska

                                                                                                   17.01.2022.

Teātra izrādes attālināti

    Programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros, attālināti mācoties, skolēni skatījās trīs teātra izrādes: "Sarkangalvīte un vilks", "Sudraba slidas" un "Indrāni".  Katram skolēnam tika apmaksāta "biļete", tādējādi saņemot izrādes adresi un individuālu kodu. No vienas ierīces- telefona vai datora- izrādi varēja skatīties trīs dienas, skaitot no koda ievadīšanas brīža, vairākas reizes.

   Skolēnu viedokļi un atsauksmes ir dažādas; vieni sapratuši un jutuši līdzi izrādes varoņiem, citiem bijis interesanti un radušies jautājumi par redzēto, daļai skolēnu izrādes skatīšanās bijis ģimenisks pasākums, bet dažiem- arī garlaicīgi. Skatītāji atzīst, ka izrādi vēlētos noskatīties teātrī- tā pa īstam. Ko par izrādi saka skolēni?

     "Man teātra izrādē patika gan aktieru spēle, gan tērpi, kā arī skatuves noformējums. Teātra izrāde ("Indrāni") izraisīja dziļas emocijas.

    Dažādie notikumi atklāj tēlu raksturus. Piemēram, atklājas, ka Ieva ir mantkārīga mele, bet Edvarts ir vienaldzīgs un pret tuvajiem neizrāda nekādu cieņu. Vecāki negribot Indrānus atdod Edvartam un Ievai. Konflikts saasinājās, kad Edvarts nocirta un pārdeva tēva stādītos ošus. Tēvs sāpināts, dēlu iesūdz tiesā. Edvarts nebija ar to apmierināts un aizdzina vecākus uz pirtiņu.

   Teātra izrāde ir interesanta, jo tajā ir ļoti daudz konfliktu, spilgti attēlotas cilvēku savstarpējās attiecības, kas nereti izposta mājas mieru un saticību. Valoda ir bagāta ar dažādiem izteiksmes līdzekļiem. Ir daudz vārdu, ko mūsdienās bieži nelieto, piemēram, „ķēķis”."

   "Manuprāt, teātra izrāde ("Sarkangalvīte un vilks") bija mazliet garlaicīga, jo es to jau esmu redzējusi vairākas reizes. Bet man patika tā mūzika, ko tie putni spēlēja, kā arī man patika tā daļa, kur dzīvnieki dziedāja. Interesanti bija arī tas, ka Sarkangalvīte bija tik enerģijas pilna, jo parasti šinī teātra izrādē tā nebūt nav. Tērpi, kas bija dzīvniekiem, manuprāt, bija ļoti interesanti un unikāli, jo tādus es tiešām nekad nebiju redzējusi. Manuprāt, visinteresantākais šinī teātra izrādē bija dzīvnieki, tas, kā viņi dusmojās un kā priecājās. Bebrs, manuprāt, izcēlās visvairāk, jo viņam bija daudz pamācošu sakāmvārdu."

     Lai arī izrādes vislabāk skatīties teātrī, skatītāju zālē, klātienē, jauki, ka programmas "Latvijas skolas soma" piedāvā iespēju būt teātrī no attāluma.

                           Nora Norenberga, latviešu valodas un literatūras skolotāja

                                                                                                         27.12.2021.

Ciemos Brīnumskolā

    Gaidot Ziemassvētkus, sākumskolas skolēni devās uz Priekules kultūras nama Brīnumskolu, kurā laipni sagaidīja Rūķome, Rūķīte un Ziemassvētku vecītis.

    Aktīvi darbojoties, sarunājoties, tējojot, jautrojoties, ieraugot brīnumu, pietuvojāmies Ziemassvētkiem.

   Paldies par svētku sajūtas radīšanu, iedvesmošanu Brīnumskolas saimniekiem!

                                                               Sandra Tomase, 3.klases audzinātāja

                                                                                                         24.12.2021.

Lasi, palasi, salasi, pārlasi, izlasi!

      Noslēdzies ārpusklases lasīšanas 1.semestra posms. Lai paplašinātu un pilnveidotu vārdu krājumu, lai raisītu domas un pārdomas, arī fantāziju, lai pareizrakstība un pieturzīmju lietojums nebūtu jāmācās kā likumi un noteikumi, bet redzot tos valodas lietojumā, mūsu skolā ir jālasa grāmatas.

     Skolēniem ir saraksts ar ieteicamajām grāmatām, bet var lasīt arī katru pašu interesējošas grāmatas. Par izlasīto jāveic pieraksti lasīšanas dienasgrāmatā. Ja veikti atbilstoši ieraksti (katram ir darba lapa par dienasgrāmatas iekārtojumu) un darbs izdarīts gana raiti, tiek nopelnītas arī medaļas:

       Par 1.semestra ārpusklases lasīšanas darbu medaļas saņēma:

1.vieta- Anita Figoriņa (8.klase)

2.vieta- Enija Valdmane (7.klase)

3.vieta- Elza Kugelāne (5.klase)

       Liels un labs darbs padarīts!

                               N.Norenberga, latviešu valodas un literatūras skolotāja

                                                                                                          22.12.2021.

Ja šaubies, vai pareizi sareizināji….

  Viena no skolas tradīcijām ir Valsts svētkos apbalvot Starptautiskās reizrēķina dienas uzvarētājus. Daudziem šķiet, ka zina reizrēķinu, taču parādīt zināšanas nav viegli. Uztraukums mutiskajās atbildēs, arī rakstot brīžiem cipari sajūk.

3. -  6 .klašu grupas uzvarētāji:

    1.vieta Rimands Valdmanis 5.klase

    2. vieta Reinis Vecvagars 6.klase

    3. vieta Laura Rosvalde 6.klase

7. – 9. .klašu grupas uzvarētāji:

    1. vieta Darens Miltenis 8.klase

    2.vieta Ildze Druņģe 8.klase

    3.vieta Enija Valdmane 7.klase.

Dzidra Šterna

Direktores vietniece izglītības jomā


Mazpulcēnu prioritārais projekts “Biznesa ķirbis"

        Mazpulcēni katru gadu piedalās dažādos projektos, un arī šis gads nav izņēmums – sadarbojoties ar zemnieku saimniecību “Ezerkauliņi” un lielveikalu tīklu “Maxima”, īsteno projektu, kura laikā bērni audzē dārzeņus – “Ezerkauliņi” dod sēklas, bet izaudzētā produkcija tiek tirgota lielveikalos. Šogad mazpulcēni audzēja ķirbjus.  Šinī projektā piedalījās 2 Krotes mazpulcēni –Raivijs Strēlis no 9.klases un Rimands Valdmanis no 5.klases.

Mazpulkā ir grūti darboties, ja nav ģimenes atbalsta. “Tas ir liels darbs, sākot no augsnes sagatavošanas, sēšanas darbiem līdz ravēšanai, dārzeņu kopšanai un ražas novākšanai. Tāpēc priecājos, ka abiem puišiem  ir pietikusi pacietība un  ar uzdevumu ir tikuši galā- katrs Z/s Ezerkauliņiem pārdevuši 135 kg  ”Hokaido” šķirnes ķirbju. Šobrīd ķirbji jau tiek tirgoti veikalos MAXIMA. Paldies par sadarbību  Latvijas Mazpulkiem, Z/s ‘’Ezerkauliņi”, Maxima un abu mazpulcēnu vecākiem.

                                                                        Mazpulka vadītāja I. Zvirbule


Mazpulcēni strādā attālināti

    Šajā īpašajā laikā, kur mūsu valsti atkal ir ievedis COVID-19 un interešu izglītībā piespiedis strādāt attālināti, mazpulcēniem ir iespēja piedalīties dažādos pasākumos tiešsaistē. Tā pagājušajā pagarināto brīvdienu nedēļā 6 Krotes mazpulcēni piedalījās “Pārgājienā Tiešsaistē mežā 2021”, kur katram, piedaloties viktorīnā, bija jāsecina: “Vai tu spēj atpazīt Latvijas dabas takas no viena teikuma un bildes?”

  Savukārt mazpulka priekšniece Enija Valdmane un sekretāre Līva Vēkause piedalījās interaktīvajās Mazpulku valdes apmācībās. Līva stāsta, ka apsprieduši mazpulku nākotnes iespējas, strādājuši darba grupās ar Staļģenes, Kārķu un Valdemārpils mazpulcēniem,kas devis iespēju tuvāk iepazīt vienam otru un apspriest, kā realizēt idejas nākotnē. Spēlētas arī spēles kopā ar organizāciju “Gather town.”

    Mazpulcēnietes šīs nodarbības uzskata par vērtīgām un interesantām.

Mazpulka vadītājam jābūt īpaši vērīgam, kur un kā pamudināt mazpulcēnus darbam onlainā-tas prasa īpašu organizētību un disciplīnu abiem: gan vadītājam, gan mazpulcēniem.

                                                                        Mazpulka vadītāja I. Zvirbule


Mazpulku vadītāju pieredzes brauciens uz Somiju

    No 16. līdz 20. augustam man bija iespēja piedalīties Latvijas Mazpulku vadītāju ERASMUS + projekta  pieredzes braucienā uz Somiju, lai satiktos ar Somijas 4H, jaunatnes darbiniekiem, skolu darbiniekiem un citiem jaunatnes darbā strādājošajiem. 5 dienās mēs smēlāmies idejas un iedvesmojāmies no Somijas kolēģiem.

    Brauciena laikā mēs iepazināmies ar Somijas 4H galvaspilsētas vadītāju, kura mums pastāstīja vairāk par Somijas 4H struktūru. Somijā mazpulcēni tiek sadalīti trīs līmeņos. Pirmajā līmenī darbojas bērni un jaunieši, kuri apgūst dažādus rokdarbus un prasmes, otrajā līmenī jaunieši apgūst kādu konkrētu prasmi vai amatu, un pēc tam organizācija sniedz iespēju izmantot savas prasmes, nopelnot savus pirmos ienākumus. Trešajā līmenī jauniešiem tiek sniegta iespēja izmēģināt savas prasmes, veidojot biznesu. Mazpulku vadītājiem iepatikās arī dzīvnieku mīļošanas fermu ideja, ko praktizē Somijas kolēģi.

    Lai vairāk izprastu Somijas 4H darbu, tika apciemoti arī Loimaa un Turku reģionu 4h klubi un Loimaa jauniešu centrs, jauniešu teātris, kuri pastāstīja par savu pieredzi darbā ar jauniešiem, iemācīja mums jaunas metodes jaunatnes darbam un sniedza iespēju tās arī izmēģināt.

   Pieredzi Latvijas Mazpulku pārstāvji smēlās arī Keskuskoulu, kas ir pamatskola Loimaa. Šī skola patīkami pārsteidza ar savu interaktivitāti. Skolā ir izveidota īpaša klase, kura ir paredzēta darbam grupās. Klasē ir izbūvēta īpaša skaņu izolējoša sistēma, kas ļauj skolēniem strādāt grupās tā, ka viņus netraucē blakus esošā grupa. Klase ir uzbūvēta, lai tajā ietilptu vairākas darba grupas, un katrai grupai ir savādāks interjers – vieniem ir iespēja strādāt, sēžot pufos, citiem ir iespēja sēdēt krēslos, kuri ir paredzēti, lai skolēns varētu domājot kustēties, nebojājot krēslu. Klasē ir pieejami arī vairāki televizori, planšetdatori, daudz kontaktu datoriem, lai darba laikā varētu izmantot tehnoloģijas.

    Lai kārtīgāk iepazītu Somijas izglītības sistēmu,  apmeklējām arī Loimas Evanģēlisko Tautas augstskolu un bērnu aprūpes centru. Šādā skolā tiek palīdzēts iebraucējiem Somijā apgūt somu valodu, Somijas tradīcijas, lai iekļautos valstī un uzsāktu dzīvi Somijā. Mums bija iespēja apmeklēt arī LOIMAAN KOTIPESÄ, kas ir kā ģimene bērniem un jauniešiem, kuriem nav iespējas dzīvot kopā ar viņu vecākiem. Šeit dzīvojošajiem tiek nodrošinātas visas nepieciešamās vajadzības – siltums, ēdiens, drēbes, telefoni un, pats galvenais, saprotoši un mīloši darbinieki, kuri ir kā viņu ģimene.

    Šis brauciens man kā mazpulka vadītājai sniedza nenovērtējami daudz jaunu ideju un iedvesmas, lai mūsu organizācija turpinātu augt un attīstīties, un sniegt visu nepieciešamo, lai es varētu nodrošināt kvalitatīvas neformālās izglītības iespējas. Paldies mūsu somu draugiem, kuri uzņēma mūs un, pats svarīgākais, sniedza šo iespēju paskatīties uz to, kā strādā neformālā izglītība ārpus Latvijas.

                                                                           Mazpulku vadītāja I.Zvirbule
Mums tuvumā

     7.oktobrī lielāko klašu skolēni devās karjeras izglītības ekskursijā uz SIA "Daiļrade. Koks" ražotni Vaiņodē. Interesanti! Un nedaudz arī neticami! Mūsu novadā ir tāda ražotne, kurā top skaistas, izturīgas, galvenokārt eksportam paredzētas mēbeles. Uzņēmumam ir vairākas ražotnes Latvijā, bet lielākā no tām atrodas Vaiņodē- darbs tiek organizēts divās maiņās, ir pastāvīgi darbinieki, iespaidīgas un jaudīgas tehnoloģijas, liela daļa produkcijas jau pārdota, kaut vēl nav saražota.

    Iedvesmojoša ekskursija visiem, kas redzēja un dzirdēja. Paldies karjeras konsultantei Mārai Tamužai un ražotnes vadītājam!

                                                    Nora Norenberga, 7.klases audzinātāja


Meža ekspedīcija

     Otrdien 5. un 6. klase kopā ar klašu audzinātājiem devās uz "Latvijas valsts meži" rīkoto pasākumu "LVM Meža ekspedīcija" . Audzēkņiem bija lieliska iespēja uzzināt, kuru skujkoku sēklas labāk iegūt, lai jaunie kociņi izaugtu slaidi, kāpēc ir svarīgi retināt mežu, kā aprēķināt, cik jauno priedīšu ir 1 hektārā, kā arī citas interesantas lietas. Audzēkņu lielāko prieku ieguva uzdevums  - tilta būvēšana bez naglām un skrūvēm, kuru paši varēja šķērsot. Paldies LVM par interesanto un izzinošo ekspedīciju!
                                                          Madara Jansone, 5.klases audzinātāja

                                                                                                         12.09.2021.